Tak Usah Kite Fikirkan Hujung Perjalanan Ini...!!!

Ass Pee Aim

Baby Dont Cry aii ai aii aiiii...!!

About Me

My photo
KL bangsar, malay+korea+arabian, Malaysia
[A][K][U] [B][U][D][A][K] [B][A][I][K]

Saturday, August 21, 2010

SERAMBI GENDALA SCREEN


After a few month,i cannot online bcoz my mum was hided my Br.band....and then this is what i got and saw!




Perkataan Serambi bermaksud selasar yg panjang (bersambung dgn ibu rumah tetapi biasanya rendah sedikit) Mengikut adat budaya Melaiyu, serambi didirikandi sesebuah rumah sama ada di bahagian depan atau belakang bertujuan menjadi tempat perkumpulan dan meraikan tetamu. Di sinilah berlakunya hubungan sosial yang erat apabila tetamu tidak berasa kekok dek kerana suasananya yang santai.





Bila jari jemari ini tidak boleh berdiam,ada saja yg terlintas untuk menilai seseorang.Bila kita fikir dan biarkan dunia itu karana kita punya,confirm ada yang terguris hati.Dan bila kita rasa kita yang teratas,disitulah mula bermain dengan ramai hati.....SO,ada yang kata fungsi blog ni untuk sakit
kan hati orang...apa guna kita membiarkan orang membenci kita?sosial ni bagaikan permainan
dimana kita perlu mencari banyak point iaitu mencari banyak kawan dan bukan lawan...!




Aku suka paparan!setiap manusia mesti teringin mengembara satu dunia,tapi kita boleh mengembara tanpa kos,pengangkutan dan penat lelah....tapi apa yang letihnya mata ke kornea ke otak dan ke emosi larr....wahai dunia tolomng berhenti pukau aku!!!





SEBENARNYA KARYA AKU HARI NI JUST NAK BAGITAU KORANG JER YANG AKU SUKA GILER KUIH TART!!SO,AKU LEH AJAR KORANG...NANTI KORANG LEH BUAT AND KASI AKU ^_^

Bahan-Bahan: [Ingredients]

Bahan A
1 Kg tepung gandum
1 Ketul buttercup
2 Biji telur
2 Biji kuning telur (untuk disapu)
2 Sudu teh esen vanila
2 Sudu teh esen nenas
Majerin untuk melembutkan doh

Bahan B
1 Biji nenas
1 ½ Cawan gula
4 Kuntum bunga cengkih
Sehelai daun pandan

Cara Memasak: [Cooking Instruction]

Gaulkan semua bahan A dan uli hingga lembut untuk dijadikan doh.

Masak semua bahan B sehingga pekat dan sejukkan.

Masukkan doh ke dalam acuan tart dan tekan, kemudian letakkan jem nenas di atasnya dan gulung.

Sapukan kuning telur diatasnya untuk nampak lebih berseri, dan bakar.

Petunjuk Tambahan: [Additional Information]

Di dalam doh tidak perlu di letakkan gula, kerana jem nenas sudah mempunyai rasa manis.
SELAMAT BERPUASA AND JGN LUPA SOROKAN KUIH TART KORANG BILE AKU DATANG RUMAH KORANG BERAYA NANTI....SEBAB AKU TAK LEH STOP!!!